Zazwyczaj przyciąga
nas coś egzotycznego i niespotykanego. Dużym powodzeniem cieszą się Szwedki i
Polki w Hiszpanii oraz Hiszpanki i Włoszki w Polsce. Jestem wysoka, mam kręcone
włosy, okrągłe oczy i mój wygląd jest w Chinach bardzo egzotyczny. Na początku trudno było się przyzwyczaić do dzieci wskazujących mnie palcem lub
przechodniów proszących mnie o wspólne zdjęcie. Zadziwiało mnie to, że nawet przy obiektach turystycznych ludzie wolą mieć
zdjęcie ze mną niż z danym pomnikiem. Często czuję się jak ktoś sławny, mam z
tego tytułu wiele profitów, wszyscy są dla mnie uczynni i pomocni ale ponoszę
też konsekwencję tej sławy i wiem, że każdy
mój ruch, każde słowo jest bacznie obserwowane i krytkowane przez mą publiczność.
jueves, 7 de enero de 2016
Sztuka parzenia herbaty 茶
Jesteśmy przyzwyczajeni
do herbaty ekspresowej na początku trudno będzie nam docenić jak ważną rolę odgrywa herbata w Chinach, jak wielka
jest jej różnorodność i jak skomplikowane jest poprawne przygotowanie i podanie
tego napoju. Picie herbaty jest w Chinach ważną ceremonią, do której
potrzebujemy różnorakich przyrządów.
Herbatę pije się
w małych szklaneczkach aby delektować się jej smakiem i aby nie utraciła swej
temperatury. Do każdego rodzaju herbaty odpowiednie są naczynia wykonane z
innego tworzywa, na przykład do typu Pu erh sugerowane są gliniane szklaneczki
a do zielonej szkło lub porcelana. Jednak najważniejsza jest ilość herbaty i
odpowiednia temperatua wody. Wrzątek używamy tylko do wyparzenia szklaneczek i
czajnika. Do zaparzenia listków herbaty zielonej używamy wody około 80 stopni a
czarnej około 85 stopni. Wrzątek pali listki herbaty co powoduje zatracenie jej
walorów smakowych i zdrowotnych. Pierwsze zalanie wodą służy tylko do wypłukania
listków, dopiero drugie i trzecie jest zdatne do spożycia.
Ceremonia herbaty
jest dość skomplikowana. Istnieje wiele szkół, które prowadzą zajęcia na ten
temat.
miércoles, 6 de enero de 2016
Taich, taiji 太极
Taichi w
ostatnich latach stało się bardzo popularne w Europie. Ta chińska sztuka walki
poprawia sprawność nie tylko ciała ale także umysłu. Młodzi Chińczycy uważają, że
jest to sport dla seniorów i faktycznie w parkach i nad rzeką w większości
trenują starsi ludzie jednak po mojej pierwszej lekcji zupełnie nie zgadzam się
z tym powiedzeniem. Uważam, że Taichi wymaga dość dużej siły nóg, umiejętności
zachowania równowagi oraz cierpliwości. Każda pozycja męczy nas i jednocześnie
relaksuje. Jak narazie uczę się podstawowych figur i kocich kroków.
Hong Kong, xiānggǎng 香港
Hong Kong
to chiński specjalny region
administracyjny i trzeba o tym pamiętać gdyż posiadając wizę jednego wjazdu do
Chin możemy odwiedzić Hong Kong tylko na początku lub na końcu naszej podróży. Wyjazd do tego miasta jest uznawany za
opuszczenie terytorium Chin.
Ludzie z wielu
powodów odwiedzają Hong Kong. Chińczycy jeżdżą tam na zakupy, turyści chcą
zobaczyć olbrzymiego Buddę albo tak jak to było w moim przypadku, chcą odwiedzić Aleję Gwiazd i zrobić sobie
zdjęcie z Brucem Lee. Od dziecka byłam zafasynowana filmami kung fu i Bruce Lee
był moją pierwszą miłoścą, teraz wreszcie po tylu latach mam z nim zdjęcie.
Aleja Gwiazd to
na pewno ważny punkt w wycieczce po Hong Kongu. Zawsze jest tu gwarno i tłoczno
i często odbywają się tu koncerty miejscowych gwiazd.
Duże wrażenie
robią olbrzymie ruchome schody, które nie są może zbyt piękne ale bardzo ułatwiają
spacer po mieście.
martes, 5 de enero de 2016
Wycieczka za miasto
Czasem warto
uciec od zgiełku miasta i wybrać się na krótką wycieczkę. W prowincji Fujian
jest wiele pięknych miejsc gdzie możemy zrelaksować się zbierając owocę, łowiąc
ryby lub spacerując i podziwiając faunę i florę.
Chińska kaligrafia, shūfǎ 書法
Myślę, że aby
lepiej zrozumieć dany naród należy nauczyć się ich języka oraz poznać ich
kulturę. Zgodnie z tym przekonaniem już w pierwszym miesiący mojego pobytu w
Chinach zaczełam zajecia kaligrafii. Pierwsze słowo, które samodzielnie napisałam
to oczywiście Polak.
Napoje
Podczas całego
dnia pije się ciepłą, przegotowaną wodę. Większość dzieci przynosi do szkoły własny
termos. Nawet w pociągu dostepny jest wrzątek aby zalać zupę lub się napić.
W restauracji kobiety rzadko piją alkohol, zamiawiają podobnie jak dzieci mleko kokosowe. Mężczyźni przeważnie piją báijiǔ 白酒, likier o zawartości alkoholu około 45 %. Piwo chińskie jest bardzo delikatne w smaku a piwo zagraniczne jest dość drogie.
Oczywiście
asortyment herbaty jest nieporównywalny do naszego, istnieje wiele odmian
herbat na zimno sprzedawanych w butelkach lub kartonikach z mlekiem lub innymi
dodatkami. Możemy również napić się
mleka sojowego lub domowego tofu.
W restauracji kobiety rzadko piją alkohol, zamiawiają podobnie jak dzieci mleko kokosowe. Mężczyźni przeważnie piją báijiǔ 白酒, likier o zawartości alkoholu około 45 %. Piwo chińskie jest bardzo delikatne w smaku a piwo zagraniczne jest dość drogie.
Alkohol spożywa
się w małych szklaneczkach gdyż przy każdym ganbei 干杯 należy wypić aż do dna. Czasem przy wieloosobowej grupie lepiej jest nie
zaczynać pić gdyż jeżeli już zaczniemy musimy wznieść toast z każdym
uczestnikiem aby nikt nie poczuł się urażony. Mocna głowa to sprawa honoru i
takie wspólne picie czasami źle się kończy. Czasami piciu towarzyszy granie w
kości.
Jedzenie fan 饭
Trudno byłoby wypowiedzieć się na temat całej
różnorodności kuchni chińskiej ale postaram się choć trochę przybliżyć ten
temat.
W Chinach jest problem z nabiałem i z
czekoladą. Nie ma wędliny. Rarytasem jest nawet ser topiony a ser żółty lub fetę
należy zamówić przez internet i są to dość dogie smakołyki. Uważam, że
gotowanie w domu jest o wiele droższe jak jadanie w restauracjach i barach.
Poza tym w marketach jest wiele żywności, której jak narazie nie znam i nie
potrafię przygotować.
Zamawianie jedzenia w barze jest dość proste
i tanie. Przeważnie dania są wystawione i pokazujemy je palcem.
W restauracjach często są obrazki i specjalne oznaczenia dla dań pikantnych. Gdy wybieramy się grupą do restauracji często możemy wybrać opcję prywatnego pokoju z olbrzymim ruchomym stołem i prywatną łazienką co pozwala na długą, spokojną biesiadę.
Posługiwanie się pałeczkami w wielu przypadkach jest niezbędne nawet pizzę można jeść pałeczkami lub dostaniemy plastikowe rękawiczki abyśmy mogli jeść rękami. Ruchomy okrągły stół jest bardzo pomocny przy posiłku wśród dużej liczby osób i pozwala na skosztowanie każdego dania
W restauracjach często są obrazki i specjalne oznaczenia dla dań pikantnych. Gdy wybieramy się grupą do restauracji często możemy wybrać opcję prywatnego pokoju z olbrzymim ruchomym stołem i prywatną łazienką co pozwala na długą, spokojną biesiadę.
Posługiwanie się pałeczkami w wielu przypadkach jest niezbędne nawet pizzę można jeść pałeczkami lub dostaniemy plastikowe rękawiczki abyśmy mogli jeść rękami.
Jedzenie
jest bardzo ważnym tematem w
Chinach i większość ludzi spotyka się z przyjaciółmi lub rodziną aby wspólnie
spożyc posiłek. Gdy spotykamy kogoś znajomego jako pierwsze zostaniemy zapytani
czy już jedliśmy czy dopiero idziemy na obiad lub kolacje.
Śniadanie podaje
się około 8 rano, obiad zaczyna się już okoł 12 a kolacja od 17.
Hot Pot
czyli huǒguō 火锅 znany jest we wszystkich
regionach. Jest to bardzo dobry sposób na wspólne biesiadowanie. Możemy zamówic
podstawę pikantną, jałową, z dodatkiem
ziół lub garnek z trzema rodzajami rosołu.
Na północy spożywa
sie wiecej makaronu, na południu więcej ryżu. W wielu regionach jedzenie jest
dość pikantne. Na początku trzeba przyzwyczaić się do niektórych dań takich jak
kacze żołądki lub świńskie mózgi. Trzeba pamiętać o tym, że naród chiński
wielokrotnie cierpiał z powodu głodu i wykorzystuje się każdą część zwierzęcia,
by przygotować z niej potrawę.
Zaskakująca jest
również ilość dań zawiarających tofu w różnej postaci.
Suscribirse a:
Entradas (Atom)